Δελτίο Τύπου

ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΣΤΕΛΝΕΙ
ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ- ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11-12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - Δ.Α.Κ ΕΥΟΣΜΟΥ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΟΥΚΒΑΛΑ 2020

ΑΙΓΙΔΑ:
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ.

Ανταποκρινόμενοι στην επείγουσα έκκληση της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41,  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ» και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γιάννης Φαρμάκης και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γιώργος Μουτσιάνας συναποφάσισαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα Ενότητας, Αδελφοσύνης και Αλληλεγγύης προς τα Ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου στον ενισχύοντας τα Σχολεία  της  Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) και τον καθημερινό τους αγώνα για μάθηση ο οποίος γίνεται χωρίς τα στοιχειώδη εκπαιδευτικά  μέσα, με παντελή έλλειψη γραφικής ύλης και σχολικών ειδών.


« Εμείς θεωρούμε αυτονόητο να βοηθήσουμε τα Ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου. Είναι ένας  οφειλόμενος ανεκπλήρωτος  ιστορικός φόρος τιμής για την Ελληνική παιδεία, για την Ελλάδα και την ιστορία. Για μας τους Σαρακατασαναίους  όλες αυτές οι αξίες και όλα αυτά τα ιδανικά δεν είναι «λόγια»,  είναι ιερά και ανεκτίμητα, είναι οι ρίζες μας, η ταυτότητα και η συνέχεια μας. Για μας είναι  η τρίτη φορά που σύλλογός μας αποφασίζει να διαθέσει τα χρήματα της λαχειοφόρου αγοράς του ετήσιου χορού μας για ένα κοινωφελή σκοπό στηρίζοντας το έργο ενός ιδρύματος. Το 2018  ενισχύσαμε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το 2019 «Το Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο και φέτος το 2020 με όλη μας την καρδιά και την αγάπη θα στηρίξουμε  τα Ελληνικά σχολεία στο Αργυρόκαστρο, τους Αγιους Σαράντα, τους Βουλιαράτες και την Κορυτσά, ενώ παράλληλα με την κίνηση αυτή  υποστηρίζουμε και το μεγάλο έργο του Σαρακατσάνου Προέδρου της «Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41», π. Υπουργού Γιώργου Σούρλα, ο οποίος ταυτόχρονα με το μεγάλο εθνικό έργο που επιτελεί εκ μέρους όλων μας για τον εντοπισμό, την ανεύρεση, την περισυλλογή και τον ενταφιασμό των άταφων πολεμιστών του 1940 στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, τώρα αγωνίζεται και για την βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης στα σχολεία της Βορείου Ηπείρου. Και σ αυτόν τον αγώνα δεν έχουμε το δικαίωμα να τον αφήσουμε μόνο του» δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ» και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γιάννης Φαρμάκης, ευχαριστώντας θερμά τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθη Μανδαλιανό για την μεγάλη στήριξη που προσέφεραν στον Σύλλογο για την άριστη οργάνωση του Πανελλήνιου Σαρακατσάνικου Ανταμώματος το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη .

«Είναι εθνικό μας καθήκον και ιερή μας υποχρέωση μας να στηρίξουμε  όλοι μαζί τον αγώνα των παιδιών μας που κάτω από δύσκολες και αντίξοες  συνθήκες ακόμη και χωρίς θέρμανση προσπαθούν να μάθουν γράμματα. Δυστυχώς ξεχάσαμε ότι κι αυτά είναι «παιδιά της Ελλάδος παιδιά» όπως άλλωστε ξεχάσαμε και τους πεσόντες ήρωες μας του έπους του 1940, άταφους επί 79 ολόκληρα χρόνια στα Βουνά της Βορείου Ηπείρου. Κι αν δεν βρισκόταν ο άξιος Σαρακατσάνος Πολιτικός Γιώργος Σούρλας ακόμη θα ήταν άταφοι! Η έκκληση του κ. Σούρλα για επείγουσα βοήθεια προς τα Σχολεία της Βορείου Ηπείρου, για μας  ήταν μια σειρήνα, ένας συναγερμός,  ήταν  η φωνή της συνείδηση μας κι ένα προσκλητήριο ΑΜΕΣΗΣ δράσης. Γι αυτό και συντασσόμαστε μαζί με τον Γιώργο Σούρλα  σ αυτόν τον αγώνα και με τον Πρόεδρο του Σύλλογο του Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου τον Γιάννη Φαρμάκη ενώνουμε τις δυνάμεις μας,  δημιουργούμε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης, ενάντια στην αμάθεια ,την ‘άγνοια και τον σκοταδισμό,  στηρίζουμε τα σχολειά μας, και με όπλα μας την γνώση και  την μόρφωση θα νικήσουμε την αγραμματοσύνη που είναι μητέρα όλων των μαχών , των δεινών και  των κακών» τόνισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γιώργος Μουτσιάνας καλώντας όλους τους Σαρακατσαναίους να πράξουν αυτό που τους υπαγορεύει η πατριωτική τους συνείδηση.

Στο μεταξύ με ταχείς ρυθμούς προχωρά το Διοικητικό Συμβούλιο του «ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΥ» την οργάνωση του 2ημερου Πανελλήνιου Χειμερινού Ανταμώματος στη Θεσσαλονίκη με κορυφαία εκδήλωση την κοπή της ΜΠΟΥΚΒΑΛΑΣ 2020, στο ΔΑΚ Ευόσμου την Κυριακή 12.1.2020 στις 11 το πρωί.

Σύμφωνα με τους Οργανωτές  όχι μόνο ξεπέρασε κάθε προσδοκία  η ανταπόκριση των Συλλόγων απ όλη την Ελλάδα στην ΜΠΟΥΚΒΑΛΑ 2020, αλλά και η συμμετοχή Συλλόγων Σαρακατσαναίων από τα Σκόπια και την Βουλγαρία καθιστούν το χειμερινό αντάμωμα εκτός από ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ, γεγονός που αναδεικνύει την ΕΝΟΤΗΤΑ και την ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ  που υπάρχει μεταξύ των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών εντός και εκτός της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτά τα δεδομένα αναμένονται περισσότεροι από 800 Σαρακατσάνοι χορευτές, φορώντας άσπρες φουστανέλες, μαύρες  κάπες,  τσόχινα και μάλλινα τσιπκένια -κεντημένα με  χρυσά κορδόνια, με τσαμαντάνες και σκούφιες γυαλιστερές , τσαρούχια και φούντες ,  καλπάκια και μπουραζάνες,  υφαντά γιλέκα, ζωνάρια και κεντημένες πατούνες και

Σαρακατσάνες χορεύτριες φορώντας  σιγκούνια και άσπρες πουκαμίσες,  κεντημένες ποδιές και γιλέκα με πολύμορφα μοτίβα , με μακριές φούστες  με πιέτες, και κεφαλόδεσμους  με σταμπωτές μαντήλες με κρόσια και  φλουριά στολισμένες με δαντέλες  έρχονται στη Θεσσαλονίκη απ όλη την Ελλάδα, τα Σκόπια και την Βουλγαρία,

αποφασισμένοι να δημιουργήσουν ένα κλίμα λεβεντιάς, χαράς και αισιοδοξίας,  κατακλύζοντας το ΔΑΚ Ευόσμου,   σηκώνοντας  ψηλά  τα φλάμπουρα και τα λάβαρα, πλημμυρίζοντας με σαρακατσάνικους ρυθμούς,  τραγούδια και  χορούς, θα αναβιώσουν ιστορικές μνήμες , θα ζωντανέψουν Θρησκευτικές παραδόσεις ΚΑΙ  θα χαρίσουν  σε όλους τους θεσσαλονικείς -την μοναδική ευκαιρία να ζήσουν τα Σαρακατσάνικα έθιμα του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων, μέσα από ένα διαδραστικό πολυθεματικό παραδοσιακό Θεατρικό δρώμενο με πρωταγωνιστές τα μέλη της  θεατρικής ομάδας του «ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΥ», θα ακούσουν τραγούδια από την χορωδία των γερόντων του «ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΥ" και θα χορέψουν όλοι μαζί τον τρανό χορό!

Επισημαίνεται ότι το Σάββατο 11.1.2020 οργανώνεται ένα μεγάλο ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΕΞΙΩΣΕΩΝ FILIPPOS PALACE στο ΚΑΒΑΛΑΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με ώρα προσέλευσης  20.00, όπου ο Νίκος Γιαννακός, ο  Σταύρος Μπόνιας, η  Κατερίνα Μπόνια, και ο Κωστας Μπανιώτης με την ξεχωριστή  χροιά των  φωνών τους  και με τα μοναδικά  σπασίματα που απαιτούν τα Σαρακατσάνικα τραγούδια, μαζί  με Κώστα Νικολάου στο κλαρίνο και την δυνατή ορχήστρα του,  θα ξεσηκώσουν και θα ενώσουν όλο τον κόσμο Σαρακατσαναίους και μη σ ένα γνήσιο- δυνατό – Σαρακατσάνικο γλέντι.

Οι Σαρακατσαναίοι της Ομοσπονδίας, οι Σαρακατσάναίοι της Μακεδονίας, οι Σαρακατσάαναίοι όλης της Ελλάδας και οι Σαρακατσαναίοι των Βαλκανίων ανταμώνουν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους θεσσαλονικείς να τιμήσουν με την παρουσία τους, την ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΜΠΟΥΚΒΑΛΑ 2020!

Χορηγός: Markis