ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ 7967 ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΑΛΑΒΑΝΙΚΟΥ ΕΠΟΥΣ

Αφιερωμένες  στους 7.976  άταφους πεσόντες κατά το Αλβανικό Έπος 1940 – 41, στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου, που σχεδόν στο σύνολό τους παρέμειναν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι επί 79 ολόκληρα χρόνια, είναι οι φετινές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου σε συνεργασία  με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων και τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου «Ο Σταυραετός» στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

 

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι η 1η πανελλαδική  παρουσίαση του 3ου βιβλίου με τίτλο «ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ 1940-1941  κ. Γεώργιου  Σούρλα  π. Υπουργού, π. Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Προέδρου Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 -41, ο οποίος όπως είναι γνωστό εκπληρώνει εκ μέρους των απανταχού Ελλήνων  την ύψιστη εκκρεμότητα που διαχρονικά έχουμε έναντι των ηρώων μας, που δεν ετάφησαν ποτέ με τις δέουσες θρησκευτικές τιμές.

 

Ο κ. Σούρλας με το 3ο βιβλίο του, μας ενημερώνει για  όλα όσα συνάντησε κατά τη διάρκεια του τιτάνιου αγώνα του ο οποίος ξεκίνησε το 2004  από ένα τηλεφώνημα ενός  Βορειοηπειρώτη που του είπε: «Οργώνω το χωράφι μου, και το αλέτρι μου βγάζει οστά των μαχητών του ‘40, θρυμματίζει κρανία και διερωτώμαι εσείς εκεί στην Ελλάδα πού είστε; Γιατί τους εγκαταλείψατε στα βουνά και στα λαγκάδια; Γιατί δεν ενδιαφερθήκατε ποτέ γι’ αυτούς που έγραψαν την πιο λαμπρή ιστορία;».

 

Από εκείνο το τηλεφώνημα του 2004 πέρασαν 15 ολόκληρα χρόνια γεμάτα γεγονότα που έζησε και τα οποία ιεραρχεί, καταγράφει και καταθέτει για τις επόμενες γενιές ο κ. Σούρλας μέχρι να φθάσουμε στην τελική απόφαση της Διακρατικής Επιτροπής Ελλάδος-Αλβανίας,  για την ανεύρεση, την περισυλλογή και τον ενταφιασμό των οστών των πεσόντων η οποία  που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018. Απόφαση η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στους δύσκολους διεκδικητικούς διακρατικούς  αγώνες  του Συγγραφέα.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Κώστας Γκιουλέκας Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ο Λάζαρος Κυρίζογλου Δήμαρχος Αμπελοκήπων  Μενεμένης - Πρόεδρος ΠΕΔ- ΚΜ και ο  Συγγραφέας κ. Γιώργος Σούρλας.

 

Χαιρετισμό θα απευθύνουν Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας  Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού  Αθηνά Παμπουκίδου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού  Πέτρος Μεσθανεύς, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Γιώργος Μουτσιάνας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου « Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ»  Γιάννης Φαρμάκης.

Με εντολή του Δημάρχου κ. Κλεάνθη Μανδαλιανού πραγματοποιήθηκε έρευνα  στα δημοτολόγια του δήμου για τον εντοπισμό των απογόνων των πεσόντων του Αλβανικού έπους με καταγωγή τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου και για πρώτη φορά θα τιμηθούν 79 χρόνια μετά. οι τοπικοί μας ήρωες δια επιδόσεως τιμητικής πλακέτας στους απογόνους τους.

Πρόκειται για τους

-Σάββα Νικ. Ιντζίρη (Στρατιώτης  67ου Συντάγματος ΠΖ)

-Κωνσταντίνο Σωτ. Κοντό (Στρατιώτης 4ου Τάγματος Πολυβόλων Κινήσεως)

-Αλέξανδρο Εμμ. Μαξούρα (Στρατιώτης 50ού Συντάγματος ΠΖ)

-Παναγιώτη Αθ. Μπαργιώτη (Στρατιώτης 50ού Συντάγματος ΠΖ)

-Εμμανουήλ Γ. Μπενή Υπαξιωματικό δεκανέα 3ου Συντάγματος ΠΒ)

Για τους οποίους ευρέθησαν οι απόγονοι , και θα παραλάβουν την τιμητική πλακέτα του συγγενούς  τους, ενώ κανένα στοιχείο δεν υπάρχει για τους

-Χρυσσό Βασ. Κελέκη (Στρατιώτη 50ού Συντάγματος ΠΖ),

-Κωνσταντίνο Παρ. Διολετζής (Στρατιώτη  50ού Συντάγματος ΠΖ)

- Ιωάννη  Σωτ. Παπαδόπουλο (Στρατιώτη 50ού Συντάγματος ΠΖ),

-Χαράλαμπο  Εμμ. Σαμιωτάκη -Σάμιος (Στρατιώτης  4ου Τάγματος Πολυβόλων Κινήσεως),

-Περικλή Χαρ. Σωφρονιάδη (Στρατιώτη ΧΙ Συνοριακού Τομέα ΠΖ),

-Χρήστο Δημ. Φιλιππίδη (Στρατιώτη 50ού Συντάγματος ΠΖ).

Τα  στοιχεία προέρχονται από   το βιβλίο της τοπικής ιστορίας του Ευόσμου το  οποίο επιμελήθηκε  ο Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης Eπίκουρος Kαθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 στην παρακείμενη αίθουσα  του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου - Προστάτη του Πεζικού στο Ελευθέριο Κορδελιό.

Αμέσως μετά την θεία λειτουργία  θα τελεσθεί εντός του Ναού επιμνημόσυνη δέηση για τους ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ του έπους του 1940.

 

Η  εκδήλωση θα πλαισιωθεί με ένα  Μουσικό Αφιέρωμα στην τραγουδίστρια της « ΝΙΚΗΣ» Σοφία Βέμπο από την Μουσική Σχολή «Εν Αρμονία».

Πιάνο -Φωνή Σοφία Χρηστίδου – Τραγούδι  Κλειώ Χρηστίδου.

Παράλληλα στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού αλλά και στις πλατείες του  Ευόσμου και Κορδελιού λόγω του εθνικού συμβολισμού της ημέρας, θα εκτεθούν για το κοινό οχήματα του πεζικού της εποχής του 1940 τα οποία κάθε χρόνο παρελαύνουν την 28ξη Οκτωβρίου στη Λ. Νίκης και διατηρούνται ως πολύτιμα πολεμικά εκθέματα από τον Σύλλογο Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων Θεσσαλονίκης.

 

Τα έσοδα του βιβλίου θα διατεθούν στα ελληνικά σχολεία της Βορείου Ηπείρου.

Από αυτήν την εκδήλωση δεν θα πρέπει να λείψει κανείς!

Είναι το λιγότερο ΚΑΙ το ευκολότερο που μπορούμε να κάνουμε

εμείς έναντι ΕΚΕΙΝΩΝ1

 

Η 2η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου  ο οποίος και θα εγκαινιάσει την έκθεση με τα προσωπικά αντικείμενα των πεσόντων μαχητών, που βρέθηκαν στους προσωρινούς τάφους και στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου.