ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑΙΓΙΔΑ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ
Συνδιοργάνωση: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ.
Χορηγός: Markis Food


Οι εξαγγελίες του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα σφράγισαν το ΒΑΛΚΑΝΙΚΌ ΧΕΙΜΕΡΙΝΌ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ «ΜΠΟΥΚΒΑΛΑ 2020», που οργανώθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της βορείου Ελλάδος τον δήμο Κορδελιού Ευόσμου στον οποίο υπάρχει από το 1960 εγκατεστημένη η μεγαλύτερη κοινότητα Σαρακατσάνων όλης της χώρας.

Στο κατάμεστο Δ.Α.Κ Ευόσμου «Βούλα Πατουλίδου» από 3000 Σαρακατσαναίους μέλη και φίλους των 42 Συλλόγων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και με την συμμετοχή του Συλλόγων της Βουλγαρίας και των Σκοπίων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας καταχειροκροτήθηκε όταν δημόσια δεσμεύθηκε ότι πολύ σύντομα, τα πάγια και διαχρονικά αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων θα ικανοποιηθούν.

Συγκεκριμένα ο κ. Ζέρβας ανακοίνωσε ότι :

πρώτον: η Π.Ο.Σ.Σ θα αποκτήσει στέγη,
δεύτερον: θα γίνει ονοματοδοσία μιας πλατείας και
τρίτον: η κατασκευή - δημιουργία προτομής ενός ήρωα Σαρακατσάνου που θα επιλέξει η ομοσπονδία.

Οι εξαγγελίες αυτές ενθουσίασαν και ικανοποίησαν την Ομοσπονδία , ο Πρόεδρος της οποίας κ. Γιώργος Μουτσιάνας φανερά χαρούμενος και συγκινημένος δεν έκρυψε τα συναισθήματα του και δημοσίως ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Σαρακατσαναίων θερμά τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ικανοποιεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων της, τα αίτημα  δεκαετιών της Ομοσπονδίας κι επειδή η εκπλήρωση αυτών των αιτημάτων μπορεί να γίνονται στην Θεσσαλονίκη αλλά αφορούν την συμβολή των Σαρακατσαναίων ηρώων στη Ελληνική ιστορία, αποκτούν στην κυριολεξία πανελλαδική ιστορική εμβέλεια που μεταλαμπαδεύεται ακέραια στις επόμενες γενιές.

«Μείνετε για πάντα ρωμιοί στην ψυχή και ορθόδοξοι στην πίστη, Κρατήστε ψηλά τα φλάμπουρα, τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας και της θρησκείας μας και μην επιτρέψετε σε κανέναν να αλλοιώσει τις ρίζες σας, τις αξίες και τις αρχές σας » ευχήθηκε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλως Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας με τον πύρινο λόγο του που πάντα συνεγείρει το θυμικό και συνεπαίρνει το ηθικό και θρησκευτικό φρόνημα του λαού. Ο λόγος του σεβασμιότατου συγκίνησε τους Σαρακατσαναίους ειδικά όταν μίλησε για τους θρυλικούς Σαρακατσάνους ήρωες της επανάστασης του 1821, του έπους του 1940, αλλά όταν ο κ. Βαρναβας αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή των Σαρακατσαναίων στον Μακεδονικό αγώνα, στους Βιγλάτορες της Μακεδονίας, στα φλάμπουρα τους, στις βαθιές θρησκευτικές ρίζες τους με την ορθοδοξία, στην αγάπη τους για την οικογένεια, την νοικοκυροσύνη, την πατρίδα και την Μακεδονία εισέπραξε ένα άνευ προηγουμένου δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα με επιφωνήματα και σφυρίγματα αποδοχής απ όλους.

Αμέσως μετά αναγνώσθηκε αποσπάσιμα από τον χαιρετισμό του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι « η προσήλωση των φιλοπρόοδων Σαρακατσαναίων εις την καταγωγή, τα ήθη και τα έθιμα τα οποία το πνεύμα της εκκοσμικεύσεως –δεν εκαλυψεν-  διασώζονται αξιεπαίνως μέχρι σήμερον από τους κατά τόπους συλλόγους μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει ο σύλλογος Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου « Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ» όθεν συγχαίρομεν εγκαρδίως δια την αξιόζηλον εμμονή των Σρακατσαναίων εις την διατήρηση  του γενναίου πνεύματοε και του ευψύχου φρονήματος αυτών».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ» και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γιάννης Φαρμάκης  μεταξύ άλλων στην ομιλία του αναφέρθηκε στην έκδοση του βιβλίου « ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΒΙΓΛΑΤΟΡΕΣ της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» , στην παρουσία του Ιωσήφ Βιγλάκη προέδρου του συλλόγου ΒΙΓΛΑΤΟΡΕΣ Χανίων Κρήτης, στο έργο του άξιου Σαρακατσάνου πολιτικού Γιώργου Σούρλα και νυν προέδρου του συλλόγου Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41 που αφορά στον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και τον ενταφιασμό με τις αυτονόητες  θρησκευτικές τιμές των  7.976 ηρώων  πεσόντων μας κατά το Έπος 1940 – 41στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου τους οποίους ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ  είχαμε ξεχάσει άταφους επί 79 ολόκληρα χρόνια στα βουνά! στην πρωτοβουλία του συλλόγου να ενισχύσει τον δεύτερο αγώνα του κ. Σούρλα που αφορά στην στήριξη των ελληνικών σχολείων της Βορείου Ηπείρου ΚΑΙ έκλεισε την ομιλία του μ έναν σύντομο απολογισμό της ετήσιας δράσης του «ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΥ» οποίος εκτός από την διαφύλαξη της ιστορικής παράδοσης ήταν  καινοτόμο, κοινωφελές και εξωστρεφές με πρωτοβουλίες πανελλαδικής εμβέλειας. Ο κ. Φαρμάκης έκλεισε την ομιλία του με την ανακοίνωση της λήξης της θητείας του ως Προέδρου του «ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΥ» και με την παρότρυνση προς όλους « Όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι που σήμερα είμαστε εδώ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ την ιστορία μας και δεν ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΜΕ το μέλλον μας, έχουμε ιερή υποχρέωση στην μνήμη των νεκρών  ηρώων μας να μεταδώσουμε  στους σαρακατσάνους της Νέας Γενιάς την άσβεστη φλόγα της αγάπης για την πατρίδα και την Θρησκεία.  Όλοι οι   πολιτιστικοί σύλλογοι που σήμερα είμαστε εδώ σηκώνουμε  ψηλά τα φλάμπουρα μας αναβιώνουμε την  περήφανη πολιτιστική μας κληρονομιά γιατί η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων απαιτεί εγρήγορση από όλους μας. Για όλους εμάς η πατρίδα μας, η θρησκεία μας, τα ήθη και οι αξίες μας, η μουσική και οι χοροί μας, η φουστανέλα, η κάπα και η γλίτσα μας, είναι το ιστορικό και αδιαπραγμάτευτο   διαβατήριο μας στο μελλον! ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ- ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΤΑ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑ».

«Σέβομαι το έργο που επιτελείτε, ως εκφραστές της Σαρακατσάνικης λεβεντιάς ώστε να παραμείνει  άσβεστη η φλόγα στις ψυχές των Σαρακατσαναίων και το φλάμπουρο να περνά από γενιά σε γενιά. Τιμώ την αξιέπαινη προσήλωση που επιδεικνύετε στα ήθη τα έθιμα τις αρχές και τις αξίες. Θέλω να γνωρίζετε ότι βρίσκομαι δίπλα σας» τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου.

Ο  Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος εξήρε το πατριωτικό φρόνημα των Σαρακατσαναίων, την προσήλωση τους στα χρηστά ήθη και έθιμα, την τήρηση των αρχών και των αξιών που διέπουν τη ζωή τους, τον αγώνα της Ομοσπονδίας και όλων ανά την Ελλάδα Συλλόγων οι οποίοι διασώζουν τον σαρακατσάνικο πολιτισμό και τον μεταλαμπαδεύουν αναλλοίωτο στις νέες γενιές. «Σ αυτόν τον ιερό αγώνα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν είναι και θα είναι πάντα αρωγός και συνδιοργανωτής των σημαντικών εκδηλώσεων που οργανώνετε  όπως το σημερινό σας πανελλήνιο αντάμωμα στην πόλη μας, το οποίο εύχομαι να επιτελέσει  τον στόχο του, δηλαδή να στείλει το μήνυμα ότι οι Σαρακατσάνοι κρατούν άσβεστη τη φλόγα της αγάπης για την πατρίδα και την ορθοδοξία» κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Γεμίσατε με την λεβεντιά σας και την πατριωτική σας περηφάνια το Δημοτικό μας Αθλητικό Κέντρο, σηκώσατε τα φλάμπουρα σας ως άξιοι συνεχιστές της ένδοξης  ιστορίας σας. Σας καλοσωρίζω στο Δήμο μας στον οποίο προσδώσατε μία πανελλαδική πρωτιά. Στην κοινότητα Ελευθερίου Κορδελιού υπάρχει εγκατεστημένη από το 1960 η μεγαλύτερη κοινότητα Σαρακατσαναίων όλης της χώρας και Σύλλογος Σαρακατσαναίων «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ» επί 40 ολόκληρα χρόνια συμβάλλει στην πολιτιστική και όχι μόνο  ανάπτυξη του τόπου μας, με το έργο του, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του όπως η σημερινή. Θαυμάζω την αξιοσύνη σας, την αγάπη σας για την πατρίδα, την θρησκεία, την οικογένεια  και την δημιουργία. Το γεγονός όμως ότι  όλα αυτά τα μεταλαμπαδεύεται και στα παιδιά σας αυτό σας τιμά ιδιαιτέρως γιατί το έργο που επιτελούν όλοι οι Σύλλογοι των Σαρακατσαναίων σε όλη την Ελλάδα είναι χρήσιμο και αναγκαίο γιατί  αφορά την ιστορία μας, την πατρίδα μας, τη θρησκεία μας, μας αφορά όλους. Σ αυτούς τους δύσκολους καιρούς ο  Δήμος μας κατέβαλε κάθε προσπάθεια ώστε να στηρίξει  το Πανελλήνιο Αντάμωμα σας Δήμο μας» τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο  Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ και η  ΜΠΟΥΚΒΑΛΑ 2020, έστειλαν ένα ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  προς τα Ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου  ενισχύοντας τα Σχολεία  της  Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) και τον καθημερινό τους αγώνα για μάθηση ο οποίος γίνεται χωρίς τα στοιχειώδη εκπαιδευτικά  μέσα, με παντελή έλλειψη γραφικής ύλης και σχολικών ειδών .

«Ευχαριστώ τον Θεό που γεννήθηκα Έλληνας και Σαρακατσάνος είπε στον χαιρετισμό του ο Σαρακατσάνος πολιτικός και νυν Πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Επος 1940-1941 κ. Σούρλας και στη συνέχεια αφού  ευχαρίστησε όλους τους φορείς για την στήριξη που παρέχουν στα ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου, μίλησε με πολύ συγκινητικά λόγια για περιστατικά που συνάντησε στην διάρκεια όλου αυτού του αγώνα που ξεκίνησε το 2004 από ένα τηλεφώνημα ενός Βορειοηπειρώτη, για την περισυλλογή την ταυτοποίηση και τον ενταφιασμό των άταφων ηρώων του Αλβανικού έπους και συνεχίζεται, αλλά και για τις τραγικές  ελλείψεις που έχουν τα Ελληνικά Σχολεία της Βορείου Ηπείρου καθώς και για την αγάπη που έχουν τα Ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου για την μητέρα Ελλάδα και για κάθε τι Ελληνικό … ακόμη και ένα μολύβι που φθάνει στα χέρια τους από την Ελλάδα!

Ταυτόχρονα και με το σύνθημα « Όταν η Ελληνική παιδεία είναι αγώνας, πρέπει όλοι να είμαστε εκεί» ξεκίνησε και   η εκστρατεία του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης για την συγκέντρωση  γραφικής ύλης και σχολικών ειδών για τα Ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου.

Τα Ελληνικά Σχολεία  τα οποία θα ενισχυθούν είναι το  9χρονο Σχολείο Αγίων Σαράντα,  9χρονο Σχολείο  Δέλβινου, 9χρονο Σχολείο  Φοινίκης, 9χρονο Σχολείο Μεσοποτάμου, Σχολείο Αργυροκάστρου, Κορυτσάς, Λύκειο Δερβιτσάνης και Βουλιαρατών, και το Γενικό Λύκειο Λειβαδιάς.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι ο εφευρέτης του σημαντικότερου διαγνωστικού τεστ δυσλεξίας ο κ. Γιώργος Παυλίδης καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Κλινικός Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Penn State University των ΗΠΑ και ισόβιο μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Ερευνών Μαθησιακών Δυσκολιών, θέλοντας να ενισχύσει την Ελληνική Παιδεία και με πολύ αγάπη στα παιδιά ,  προσφέρει 5 Ηλεκτρινούς Υπολογιστές – αρίστης κατάστασης- και 3 δωρεάν ΤΕΣΤ διάγνωσης Δυσλεξίας,  στην Ομοσπονδία σε όποια από 37 κέντρα του Dislexia Centers Pavlidis method επιθυμούν.

Το Σάββατο 11.1.2020 προηγήθηκε  ένα μεγάλο ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ με την συμμετοχή περισσότερων από 1000 Σαρακατσαναίων  και φίλων , στη διάρκεια του οποίου ο Πρόεδρος του Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού κ. Γιάννης Φαρμάκης  και ο Πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Μουτσιάνας απένειμαν  ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ στην ακούραστη, δυνατή και μάχιμη   δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκη Στρατηλάτη- ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ για την αδιάλειπτη διαχρονική και άριστη  υποστήριξη της στο έργο του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας.

Κορυφαία και όπως πάντα η πιο συγκινητική  στιγμή της ΜΠΟΥΚΒΑΛΑΣ  - του 2020 ήταν ο ΤΡΑΝΟΣ  ΧΟΡΟΣ κατά τη διάρκεια του οποίου το παρκέ όλου  του αγωνιστικού χώρου του ΔΑΚ Ευόσμου – ολυμπιακών προδιαγραφών- γέμισε  από τους δυο τρανούς κυκλωτικούς χορούς- έναν  γυναικείο και έναν ανδρικό στους οποίους συμμετείχαν  οι 470 χορευτές και χορεύτριες όλων των Συλλόγων σε σύνολο 3000 Σαρακατσαναίων οι οποίοι  τραγουδούσαν, χειροκροτούσαν και « σφύριζαν – σαρακατσάνικα» από τις κερκίδες.
Οι  λεβέντες Σαρακατσάνοι χορευτές με τις κάτασπρες  φουστανέλες, τις μαύρες  κάπες, τις σκούφιες, τα τσαρούχια, τα  υφαντά γιλέκα, τα ζωνάρια και τις κεντημένες πατούνες και τις περηφανες Σαρακατσάνες χορεύτριες με τα σιγκούνια, τις άσπρες πουκαμίσες, τις  κεντημένες ποδιές με τα χρυσά και ασημί σιρίτια, με τις μακριές κολαριστές φούστες, με κεφαλόδεσμο,  με τις σταμπωτές μαντήλες με τα κρόσια,  τα φλουριά  και κυρίως με τα χαρούμενα και χαμογελαστά τους πρόσωπα  δημιούργησαν ένα κλίμα λεβεντιάς και περηφάνιας μεταδίδοντας σε όλους μηνύματα ελπίδας, χαράς και αισιοδοξίας.

Αξέχαστη θα μείνει σε όλους η λήξη της ΜΠΟΥΚΒΑΛΑΣ 2020,  όταν το ΔΑΚ Ευόσμου πλημμύρισε με σαρακατσάνικους ρυθμούς,  χορούς και τραγούδια από Σαρακατσάνους τραγουδιστές που ήρθαν από άλλες πόλεις όπως :

η Κατερίνα Μπόνια και ο Σταύρος Μπόνιας από την Καβάλα, ο Δημήτρης Χατζηπλής από τα Φάρσαλα, ο Γιώργος Γώγολος από την Ήπειρο οι οποίοι  μαζί με τον  ο Γιάννη Λοποβίτη, το ν Απόστολο Ρούντο και τον Γιαννη Μουτσιάνα από τη Θεσσαλονίκη, τον  Νίκο Γιαννακό, τον Σπύρο Γιαννιό  και τον Κωστα Μπανιώτη με την ξεχωριστή  χροιά των  φωνών τους  και με τα δύσκολα αργόσυρτα   σπασίματα που απαιτούν τα Σαρακατσάνικα τραγούδια, μαζί  με Κώστα Νικολάου στο κλαρίνο και την δυνατή ορχήστρα του,  ξεσηκώσουν και ένωσαν  όλο τον κόσμο σ ένα γνήσιο- δυνατό – Σαρακατσάνικο γλέντι …με υπερυψωμένα  τα φλάμπουρα και τα λάβαρα.

Στη συνέχεια και μέσα  σ ένα παραδοσιακό κονάκι- σκηνικό που θα ζήλευαν επαγγελματίες σκηνοθέτες με καλύβες, φλοκάτες, κεντήματα, μαξιλάρια, μουσειακά παραδοσιακά  οικιακά σκεύη  αναβίωσαν σαρακατσάνικες οικογενειακές  μνήμες, ζωντάνεψαν Θρησκευτικές παραδόσεις ΚΑΙ  χάρισαν σε όλους τους θεσσαλονικείς -την μοναδική ευκαιρία να ζήσουν τα Σαρακατσάνικα έθιμα του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων.

Μέσα από ένα διαδραστικό πολυθεματικό παραδοσιακό Θεατρικό δρώμενο το οποίο οργάνωσε με εξαιρετική επιμέλεια ο Γιώργος Τερζόγλου Χοροδιδάσκαλος του «ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΥ» με πρωταγωνιστές τα μέλη της  θεατρικής ομάδας του «ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΥ». Στη συνέχεια η χορωδία των γερόντων του «ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΥ" τραγούδησε και χάρισε σε όλους σαρακατσάνικα τραγούδια.

Ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη η ανταπόκριση των Συλλόγων απ όλη την Ελλάδα στην ΜΠΟΥΚΒΑΛΑ 2020,  γεγονός που αναδεικνύει την ΕΝΟΤΗΤΑ και την ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ  που υπάρχει μεταξύ των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών εντός και εκτός της χώρας.

Στο Πανελλήνιο Αντάμωμα «ΜΠΟΥΚΒΑΛΑ 2020», συμμετείχαν οι κάτωθι Σύλλογοι με τα χορευτικά τους, Πρόεδροι Συλλόγων και  Εκπρόσωποι Συλλόγων

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ « Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ»

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ « Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ»

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ¨ΤΡΙΚΑΛΩΝ  ΤΑ ΚΟΝΑΚΙΑ»

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑ «ΤΑ ΣΤΑΥΡΑΔΕΡΦΙΑ»

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ « Η ΕΝΩΣΗ»

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ « Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ»

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ « ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ»

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ « Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ»

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ « ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΣ»

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ « Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ»

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ»

- ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΚΟΣ

- ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΦΛΩΡΙΝΗΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΛΗΣ

- ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Ε. ΚΑΡΑΘΟΔΩΡΟΣ

- ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ Τ. ΤΣΟΥΜΑΚΗΣ και Γ. Γ ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΛΟΣ

- ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ. ΚΑΤΣΕΝΟΣ

Επίσης την «ΜΠΟΥΚΒΑΛΑ» 2020 τίμησαν με την παρουσία  τους :

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Άννα Ευθυμίου, Στράτος Σιμόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Σ.Μπάτος, ,  η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας Βίκυ Νάκου, οι Αντιδήμαρχοι Κορδελιού Ευόσμου κ. Α. Παμπουκίδου, Σ. Νικολαίδης, Κ. Σωτηράκης, Λαφαζανίδης, Χ.Φωτιάδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού  Π. Μεσθανεύς, η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΚΕ Ο. Αναστασιαδου,  Μ. Μάλλιου, Κυριακίδης, Σύμινα Καλού ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Μ. Φωτόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και π. Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου κ. Ν. Μπάτζιος, η Διευθύντρια του Θεαγενείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κ.Α. Κιζιρίδου, ο π. Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας  Π. Ψωμιάδης, ο τ. Νομάρχης Θεσσαλονικης Ευγένιος Χαιτίδης και υπεύθυνος παραρτήματος Βορείου Ελλάδος της Ενωσης Πεσόντων κατά το έπος 1940 1941,  ο π. πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου θεσνικης Δ.Γαρούφας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού Θ. Σεμερτζίδου, ο Πρόεδρος του Ομιλου Αστυνομικών Υπαλλήλων Δ. Αποστόλου, ο Α. Ντίνας καθ. Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου κ. Χ. Δημοπουλος και 3000 χιλιάδες Σαρακατσαναίοι από όλη την ελλάδα.

Πάγιος, διαχρονικός και ΜΕΓΑΣ Χορηγός όλων των εκδηλώσεων και των Εκδόσεων του ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΥ  ήταν και πάλι ο Σαρακατσάνος Επιχειρηματίας Γρηγόρης Τσακνάκης, ιδιοκτήτης της αλυσίδας markis Fast Food , o οποίος προσέφερε το πλουσιοπάροχο μπουφέ για όλα τα χορευτικά και τον  κόσμο  όλο!

…και του χρόνου!